Home Dakkapel Dakkapel soorten
formats

Dakkapel soorten

Gepubliceerd op , door in Dakkapel.

Dakkapel soorten kiezen is meer dan prijs vergelijken bouwkosten alleen

Een dakkapel is in vele soorten (types) en uitvoeringen (methodes) te maken, deze keuze is blijvend van invloed op kosten en je woonomgeving.

Naast gevoel van prettig wonen is de keus ook sterk van invloed op de waarde van je woning. Enkele zaken die het gevolg van je keuze soort dakkapel kunnen zijn noemen we daarom graag.

 

Populaire dakkapel soorten (types)

Soorten en dakkapel modellen die veel geplaatst worden zijn;

- Houten dakkapel – in prefab en als traditioneel
- Kunststof dakkapel – onderhoudsarm
- Kapel met plat dak – eenvoudige verbouwing (nieuwe dakbedekking)
- Dakopbouw met schuim dak – intensieve klus (nieuwe dakpannen)
- Eenzijdig verhoogde nok – grote verbouwing
- Tweezijdig verhoogde nok –  dakopbouw

 

Vormen

De keus hiertussen wordt deels bepaald door een combinatie van bestaande situatie en persoonlijke voorkeur. Het soort bepaalt hoeveel ruimte je erbij krijgt en bepaalt of je gaat voor een dakkapel, of volledig verhoogde nok. De vorm wordt hierdoor grotendeels bepaald.

 

Materiaalgebruik

Hierna ben je altijd nog de keuze uit verschillend materiaalgebruik. Kunststof gebruik heeft een andere uitstraling dan bout. Het verschil in hoeveelheid onderhoud in komende jaren is een gevolg van deze beslissing.

 

Onderhoud

Laten we beginnen met een veel gehoord misverstand uit de wereld te helpen, een onderhoudsvrije dakkapel bestaat niet. Alles heeft onderhoud nodig om in goede conditie te blijven. Al is het maar eens per jaar vuil verwijderen, dan spreken we over onderhoudsarm.

Een kunststof dakkapel valt onder de categorie onderhoud arm. Een een traditionele dakkapel van hout valt onder de categorie regulier onderhoud.

Wanneer je hele huis schilderwerk heeft, en dus periodiek onderhoud vergt, maakt een extra dakkapel schilderen in prijs niet zo veel uit. Als je thuis al het buitenwerk in aluminium of kunststof hebt, zou je speciaal voor die dakkapel een schilder nodig hebben. Dan merk je deze kosten financieel wel.

 

Keuze maken

Belangrijk is dat de nieuwe dakkapel een eenheid vormt met het bestaande huis. Wanneer je alle buitenwerk geschilderd hebt, past een houten dakkapel hier waarschijnlijk het best bij.

Heb je daarentegen alle kozijnen en boeien in kunststof uitgevoerd, dan past hier een kunststof dakkapel waarschijnlijk het best bij. Kijk voor meer uitleg over sfeer en gevoel bij dakkapel uitvoeringen.

 

Lange termijn

Laat dit meewegen in je soort uitvoering en denk ook op de lange termijn. Een huis met goed geïntegreerde dakkapel levert ook bij verkoop mogelijk meer op dan de kosten van aanschaf.

Andersom geld ook dat een verkeerd gekozen dakkapel soort afbreuk kan doen aan je hele woning. De waardevermindering kon dan weleens groter zijn dan de aanschafkosten.

 

Conclusie

Maak daarom altijd een weloverwogen keuze in dakkapel soorten en uitvoering. Alle voordelen en nadelen van verschillende dakkapel uitvoeringen en materiaalgebruik vind je hier online.

 

Er is nog een andere grote verdeling naar soort te maken, kijk maar eens naar de verschillen dakkapel uitvoeringen als traditioneel en prefab dakkapel.

 

Reageren uitgeschakeld.