Financieel
Bouw financieel managen
Een verbouwing draait om geld begroten, kosten bewaken en vooruit denken
Een verbouwing is een investering in tijd, geld en energie, zowel bij eigen bouw als het inschakelen van een aannemer.
Tijd kun je zelf vrij plannen, doe dit ook om de verbouw plannen goed vorm te geven. Om na te denken wat je precies anders wil, wie het ontwerp hiervoor maakt en welke materialen je gebruiken gaat.
Ook hoe je de bouw gaat financieren is een punt van aandacht dat van invloed is op de bouwplannen.
Enkele verbouw kosten
- Wat zijn de kosten voor Ontwerp, Bouwtekeningen, Bouwaanvraag en Leges?
- Hoeveel geld heb je voor de Totale Verbouwing nodig
- Hoeveel geld reserveer je voor stelposten als Keuken, Badkamer, Tegels en Tuin
- Meerwerkkosten ontstaan mogelijk bij onvoorziene omstandigheden buiten de opdracht
- Constructie verzekering afsluiten tijdens de eigen bouw
- Hou ook rekening met tegenvallers en keuzes die hoger uitvallen dan begroot
- Wil je na de verbouwing nieuwe Inrichting kopen? Denk ook aan Behang en Stoffering!
Staan er kosten bij waaraan je niet direct had gedacht? Daarom is het altijd verstandig dit goed te overzien, dit kan het best met een Begroting maken van alle Te Verwachten Kosten.
Begroting maken
Kortom zijn er bij iedere verbouwing zaken om financieel rekening mee te houden. Maak een begroting van alle te verwachten kosten in een duidelijk overzicht. Dan kun je deze begroting tijdens inkoop voor de bouw bijhouden.
Maak zo een budget per kostengroep voor Kosten materiaal, Aannemer, Installateur, gemeente en Adviseurs honorarium. Zo zie je direct als budgetten hoger dreigen uit te vallen dan verwacht, en is tijdig ingrijpen met passende maatregelingen mogelijk. Hou hierbij ook altijd oog voor de mogelijke invloed op de Bouwplanning, stel deze hierop indien nodig af.
Je kunt kiezen voor andere uitvoering, budget van andere kostengroepen afsnoepen of het totaalbudget te verhogen. In ieder geval moet je altijd voorkomen dat het budget halverwege de bouw op is.
Goed budgetteren, overleggen, Offertes opvragen en kosten bewaken voorkomt heel vervelende situaties in huis.
Financieren
Een verbouwing financieren kan op verschillende manieren.
- Eigen spaargeld inleggen
- Bestaande hypotheek op je huis verhogen (mogelijk heb je al in extra ruimte voorzien)
- Persoonlijke lening aangaan
- Bekijk diverse oplossingen in Geldzaken mogelijkheden
- Misschien wil iemand anders voor je betalen
Wat de beste methode voor jouw is, bepaal je zelf, eventueel met de hulp van een financieel adviseur.
BTW
Over een verbouwing betaal je ook BTW, dit is omzetbelasting aan de belastingdienst. Voor de bouw zijn er specifieke regelingen en onderlinge verrekeningen met onderaannemers.
Ook zijn er soms regelingen die gunstig voor je kunnen zijn. Denk dan aan subsidieregelingen of stimuleringsmaatregelen. Alles over belastingzaken en met betrekking tot de bouw vind je op Btwbouw. Kijk zeker even of er financieel voordeel te halen is voor je verbouwing, er kan vaak meer dan je verwacht.
Verzekering (CAR)
Op iedere bouw bestaat het risico dat er iets kapot gaat. Schade door water of instorting kan dan al snel hoog oplopen. Een Goede aannemer heeft hiervoor doorgaans een CAR verzekering lopen, let in het contract op of jouw verbouwing hier ook onder valt. Maar ook bij zelfbouw is dekking tegen schade aan het werk verzekeren het overwegen waard.
Kijk wat zo’n construction all risk verzekering inhoudt en verwonder hoe laag de kosten hiervoor zijn op CAR verzekering bouw.
Subsidie
Subsidie op een verbouwing is soms mogelijk. Denk hierbij vooral aan energie besparende maatregelingen als Isoleren, Zonnepanelen, Warmtebron slaan en installeren van een Zuinige HRe ketel. Ook geluidshinder of andere overlast kan een reden zijn om voor subsidie in aanmerking te komen. Onderzoek hiervoor subsidie mogelijkheden online, of laat dit uitvoeren door een Specialistisch bedrijf. Deze werken soms ook op no cure no pay basis.
Facturen
Maak vooraf afspraken over facturen en betalingstermijnen. Overleg eventueel een betalingskorting bij snellere betaling, dit kan je veel geld opleveren en werkt voor iedereen prettig.
Betaal terechte facturen en termijnen van Aannemers, Leveranciers en Adviseurs in elk geval altijd volgens afspraak en op tijd. Een goede financiële relatie komt het bouwwerk ten goede, vaak betaalt dit zich op enig moment zelfs uit.
Als er punten van discussie zijn, mag je hiervoor een betaling achterhouden. Dit moet echter altijd wel in proportie zijn met het probleem dat speelt. Een keuken niet betalen omdat er nog een pint ontbreekt is natuurlijk niet terecht.
Vraag wanneer het probleem opgelost wordt, en overleg of een x% van de rekening hiervoor inhouden akkoord is.
Financiële bewaking en controle
Het financiële deel van de verbouwing is niet ieders grootste hobby. Maar geld is wel een belangrijk punt om goed bij stil te staan.
Financiële bewaking en controle van het project is belangrijk. Dit voorkomt dat je te duur uit bent, budgetten ongemerkt overschreden worden en rekeningen niet meer kunt betalen.
Doe verstandig en vraag overal Meerdere Offertes voor aan en vergelijk deze voor inkoop en uitbesteding goed. Niets zo vervelend als ongewild jaren in de bouwval wonen omdat het geld eerder op was dan de verbouwing gereed !
Start iedere klus verstandig, bekijk bouwtips op deze verbouwing website >>
Zeker interessant onderwerp! Ik kan zeggen dat ik dit niet verwacht had in de huidige hypotheekmarkt! Is er een methode om me aan te melden voor deze site?
Ontzettend interessant bericht! Ik zal zeggen dat ik dit niet verwacht had met de huidige lastige tijden! Bestaat er een manier om me te abonneren op deze onderwerpen?