Home Dakkapel Traditionele dakkapel
formats

Traditionele dakkapel

Gepubliceerd op , door in Dakkapel.

Traditionele dakkapel prijzen in moderne uitvoering vergelijken

Een bouwmethode zoals deze van oorsprong al jaren wordt toegepast en uitgevoerd noemen we traditioneel. Kenmerken hierbij zijn timmerwerk door vakmensen, volledig in het werk opbouwen en een uitvoeringsduur die in theorie langer kan zijn dan bij prefab.

 

Lees hier alles over de bouw van een traditionele dakkapel in moderne uitvoering. Over werkwijze, materialen en prijzen. Wat zijn voordelen en mogelijk nadelen van een traditionele dakkapel…

Vaak word traditionele bouw door consumenten geassocieerd met goede kwaliteit. En bij uitvoering door een vakman mag je hier ook wel op rekenen. Maar het is vervolgens niet zo dat prefab bouw niet goed is, het betreft slechte een andere aanpak van werkwijze.

 

Materiaalgebruik

Het gebruikte materiaal bij traditionele bouw is van oorsprong vurenhout voor het frame en hout voor kozijnen (hardhout). Een weergave van de mogelijkheden per onderdeel:

 

Buiten

Constructie; vurenhout (geschaafd of cls delen)

Regelwerk, tengels en panlaten; vuren

Isolatie; glaswol dekens of steenwol platen

Boeien en overstekken (plafonds); multiplex WBP (voor aftimmering dakopstand)

Gevelbekleding Wangen; multiplex of houten delen (planken of rabat delen)

Kozijnen buiten; harthout (prefab uit werkplaats timmerfabriek)

Beglazing; dubbel glas (HR)

Voetlood; lood of kunstlood (voor waterdichte aansluiting op pannen)

Dakbedekking (plat dak); bitumen (leislag of grind), pvc of epdm

Dakbedekking (hellend dak); dakpannen, leien of riet (aansluitend bij bestaand)

Dakgoot (alleen bij hellend dak); hout, multiplex, kunststof of aluminium goot

Hemelwateravoer; hwa van pvc buis of zinken uitlaat / overloop

Schilderwerk; buitenverf watergedragen of op oliebasis

 

Binnen

Binnenwanden; gipskartonplaten (12,5mm)

Plafond; gipskartonplaten (9,5mm)

Rachelwerk; vuren

Plinten en aftimerlatten; hout of hardhout

Schilder- en sauswerk; watergedragen verf / latex

 

Afwijkingen hiervan zijn altijd mogelijk, kijk bij Dakkapel onderdelen voor inzicht in opbouw.

 

Plaatsing op het dak

Een traditionele dakkapel kan vaak ook wel in 1 dag geplaatst worden. Afhankelijk van gemaakte afspraken uiteraard, bij goede organisatie is het technisch is het in die bouwtijd haalbaar. De afwerking binnen kan op dezelfde dag of later plaatsvinden. Afhankelijk van afmeting, ploeg grootte en te verrichten werkzaamheden.

 

Voordelen en nadelen

Voor zover er al echt over voordelen en nadelen gesproken kan worden aan traditioneel werk ten opzichte van prefab, geven we enkele verschillen. (voordelen en nadelen tov prefab dakkapel)

 

Voordelen traditionele dakkapel

- Geeft gevoel van vakmanschap en kwaliteit (wat het vaak ook is)

- Men kan vaak starten met opbouwen en plaasting

- Afwijkingen in de bestaande kap zijn per plaatse aan te passen of te verhelpen

- Het zetten van de dakkapel kan onderdeel zijn van een grotere verbouwing

- Aanpassingen en kleine wijzigingen in het werk mogelijk

- Bekend kleine plaatselijk bedrijf kan dit prima uitvoeren

 

Nadelen traditionele dakkapel

- Het dak kan tijdens de bouw gedurende enkele dagen open liggen

- Hierdoor risico van inwateren bij onvoldoende afdekken en kou door tocht

- Een openliggend dak kan ‘s nachts mogelijk een gevoel van persoonlijke onveiligheid geven. Tijdelijk dichtzetten met platen kan onbehagen al sterk verkleinen

 

Conclusie; wel of geen  traditionele dakkapel kopen

Maak voor jezelf uit wat deze voor- en nadelen voor jouw betekenen. Het zijn verschillen in werkwijze. Wat geld is het eindresultaat, de kwaliteit moet uiteindelijk altijd gewoon goed zijn.

Traditioneel bouwen geeft je mogelijk een gevoel van degelijkheid, ook het gunnen van de opdracht aan een zelfstandig timmerman of klein bedrijf kan hierin meespelen.

 

Prijzen

Als je geen uitgesproken voorkeur hebt, kun je de keuze ook aan de prijs overlaten. Vraag hiervoor direct enkele offertes aan en vergelijk de prijs van prefab met een traditionele dakkapel.

 

Bekijk ook de kenmerken en verschillen met een prefab dakkapel.

 

“Een traditionele dakkapel wordt volledig opgebouwd”

3 Responses

  1. Martina J. Rowland

    Dakkapel plaatsen.nl Wij zijn al meer dan 25 jaar specialisten in het plaatsen van diverse soorten dakkapellen. Wij hebben kunststof, aluminium of houten dakkapellen die wij vakkundig en volgens de veiligheid en kwaliteit normen plaatsen. Wij gaan voor dakkapellen die volgens de traditionele wijze gebouwd worden. Uit ervaring is toch gebleken dat dakkapellen die met de hand gemaakt worden, nog steeds van de beste kwaliteit zijn.

  2. Kevin S. Thomas

    Als je geen uitgesproken voorkeur hebt, kun je de keuze ook aan de prijs overlaten. Vraag hiervoor direct enkele offertes aan en vergelijk de prijs van prefab met een traditionele dakkapel.

  3. Tanner Norton

    We hebben een vrijstaande woning met traditionele dakkapel ontworpen. Deze woning is opgevat als een strakke sculptuur, die zijn vorm ontleent aan een optimale bezonning en aan de functies die het herbergt. Eén van de belangrijkste wensen van de opdrachtgever was om een energiezuinige woning te ontwerpen, die optimaal de zonne-energie benut. Aangezien het perceel zuidoost georiënteerd is, wordt met een traditionele (zuidoost gerichte) dakvorm en zonnecelopstelling geen optimaal rendement behaald. Daarom kreeg het dak een dubbele helling die zich wel recht naar het zuiden richt. Het gebouw met traditionele dakkapel krijgt hierdoor een intrigerende vormgeving. Een ander opvallend element in de woning is de zwevende voorgevel, dewelke een overdekte toegang en dubbele carport creëert. De planindeling is zeer open en minimalistisch opgevat. Het gelijkvloers bestaat uit een reeks naast elkaar geschikte functies, begrensd door een langgerekte glazen gevel. Deze biedt een panoramisch zicht naar de achtertuin en het terras met zwembad. De slaapvertrekken op de verdieping zijn bewust een stuk bescheidener gehouden. Al vormt het grote raam van de master bedroom hier een opvallende uitzondering op.